Tarihçe

TÜHOM, Türk Halk Oyunları ve Türk Halk Müziği Topluluğu,

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Türk Halk Oyunları ve Türk Halk Müziği Topluluğu (TÜHOM) halk oyunlarımızın ve halk müziğimizin aslını bozmadan, ileriki kuşaklara aktarılmasını sağlamak, Abant İzzet Baysal Üniversitesine halk oyunları ekibi kazandırmak, üniversitemizi yurt içi ve yurt dışında temsil etmek amacıyla 1999 yılında Öğretim Görevlisi Sıdıka KİLİTCİ tarafından kurulmuştur.

İlk olarak faaliyetlerine 2000 yılında Bolu ve Artvin ekiplerinin yaptığı gösterilerle başlamıştır. TÜHOM henüz kuruluşunun 2. senesinde Kocaeli Üniversitesinin düzenlediği halk oyunları yarışmasında 2. olmuş, aynı yıl ODTÜ Halk Oyunları Şenliğine katılmıştır. Daha sonraki yıllarda faaliyetlerini genişleten TÜHOM 2001, 2002, 2003, 2005, 2009, 2015, 2016, 2017 ve 2018  yıllarında yarışmalara katılmış ve bu yarışmalarda dereceler elde etmiştir.

TÜHOM 2007 yılından beri düzenlemiş olduğu halk oyunları ve halk müziği gösterilerini üniversitemizde geleneksel hale getirerek hem Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğrencilerine, hem de Bolu halkına ülkemizin farklı yörelerine ait oyunların sergilendiği güzel geceler yaşatmaktadır.

TÜHOM Türkiye genelinde de çeşitli yerlerde gösterilere katılarak kendini, üniversitemizi ve ilimizi tanıtmış ve yükselişini sürdürmüştür. Bu gösterilerden bazıları: TRT1, TRT Arapça, TRT Anadolu, Kanal B gibi kanallarda yayınlanmıştır. Ayrıca TÜHOM; Akdeniz Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Ege Üniversitesi Bahar Şenliklerinde, Mimarlar Odası gecesinde, İstanbul Tüyap’ta, Milli Bayramlarımızda ve İzzet Baysal Şükran Günleri etkinliklerinde gösterilerini sunmuştur.

TÜHOM halk oyunlarına verdiği önemi halk müziğimize de vermektedir. Geleneksel olarak düzenlediğimiz gecelerde halk oyunları ekipleriyle birlikte ülkemizin çeşitli yörelerinden türküler söylenmektedir. TÜHOM kendi hazırladığı etkinliklerin yanında Adnan Koç, Cihan Yurtçu, Onur Akın, Nesrin Güneş ve Nurettin Rençber gibi değerli sanatçıların Abant İzzet Baysal Üniversitesinde sahne almasına aracılık etmiştir.

TÜHOM Makedonya’nın Ohrid şehrinde düzenlenen 65. Uluslararası Balkan Halk Oyunları Festivalinde ülkemizi temsilen birçok farklı kültürün oyunlarını sergileyerek tanıtımını sağlamıştır.

Tühom ailesinin oluşmasında en önemli etken ise eğitmenlerini de kendi içerisinden yetiştirmesidir. Daha önce Tühom ekiplerinde yer alan öğrenciler mezun olduktan sonra  faaliyetlerini bırakmamış gittikleri illerde yeni Tühomluların oluşmasına katkı sağlamışlardır. Türkiye’nin farklı yerlerinden Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesine gelen öğrenciler yörelerinin müzikleri ve oyunlarıyla kendi kültürlerini temsil eden yeni ekiplerle Tühoma zenginlik katmışlardır.

tuhom-homepage-logo-00
BAİBÜ Türk Halk Oyunları ve Halk Müziği Topluluğu